Umývadlá na dosku - na čo si dať pozor?

Umyvadla na desku - na co si dát pozor?

Umývadlá na doske sú stále veľkým hitom. Umývadlový priestor pôsobí dizajnovo, elegantne a jednoducho. Vďaka tomu získate ďalší priestor na odkladanie vecí hneď vedľa umývadla.

Pri tomto riešení možno umývadlovú batériu nainštalovať priamo na dosku vedľa umývadla alebo do otvoru v umývadle, ak má umývadlo takýto otvor. Čo bude vyhovovať vám a vašej kúpeľni?

Umyvadla na desku - na co si dát pozor?
Umyvadla na desku - na co si dát pozor?

Materiál drezu

Umývadlá na doske ponúkame z viacerých materiálov. Najbežnejšie a najobľúbenejšie sú však keramika a liaty mramor. Keramika jednoznačne vedie v počte zobrazených umývadiel, a to predovšetkým vďaka svojej odolnosti a cenovej dostupnosti. Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete hlavné rozdiely medzi keramikou a liatym mramorom!

Doska pod umývadlo

Najdôležitejším krokom je nepochybne výber vhodného umývadla, ale nemožno zanedbať ani výber správnej dosky - vlastnosti dosky, na ktorej bude umývadlo stáť. Plocha okolo umývadla je v neustálom kontakte s vodou, preto je veľmi dôležité vybrať kvalitnú a odolnú dosku. Okraje takejto dosky by mali byť zlepené polyuretánovým lepidlom, ktoré zabezpečí vodotesný spoj a zabráni napučaniu dosky.

 

Umyvadla na desku - na co si dát pozor?

Umyvadla na desku - na co si dát pozor?

 

Inštalácia umývadla


Odporúča sa prilepiť umývadlo k doske pomocou silikónu, naniesť silikón na spodné okraje umývadla a usadiť ho na doske (prebytočný silikón odstráňte). Spoj medzi umývadlom a doskou bude dokonale utesnený.

Výber umývadlovej batérie

Posledným a veľmi dôležitým krokom je výber správnej umývadlovej batérie. Umývadlá na dosku sa preto delia na:

  • umývadlo bez otvoru pre batériu
  • umývadlá s otvorom pre batériu

Na výber sú však štyri typy umývadlových batérií:

  • stojaca vysoká batéria s priamym umiestnením na dosku
  • nízka stojanková batéria s otvorom v umývadle
  • nástenná batéria na stene za umývadlom
  • umývadlová batéria s montážou pod omietku

Minimálny priestor na montáž batérie medzi stenou a umývadlom je 10 cm. Svoju úlohu zohráva aj výška batérie - pre umývadlá na doske bez otvoru na batériu je vhodná vysoká batéria s výškou približne 30 cm. Získate tak potrebný priestor na umývanie a prúd vody bude smerovať k odtoku umývadla.

 

Umyvadla na desku - na co si dát pozor?